İşin geleceğinde yeni çalışma ortamı serisinin ilk bölümünü 29 Nisan tarihli GelecektekiSen’de yayınladığımız yazıdan okuyanlar hatırlayacaklar. Temassız yolları olan ofislerden hibrit ekiplere kadar yeni çalışma ortamlarımızı konuşmuştuk. Apple ve Bloomberg gibi şirketleri de tasarlayan son yıllarda futuristik ofisleriyle de dikkat çeken mimar Arjun Kaicker’ın son iki aydır Çin’deki deneyimi ve öngörülerinden de yararlanmaya devam ediyoruz.

Şimdilerde Zaha Hadid Architects’te (ZHA) analitik ve öngörüleri yöneten Kaicker’in, mevcut pandeminin ofis mobilyalarını radikal olarak yeniden şekillendireceğini tahminini yineleyelim, en son 1.8’lerde 1.4 metrelere düşen masaların yerleşimi ve şekli dahi değişiyor. Bu ofislere ‘Altı Ayak Ofisleri’ deniyor. Çin’de masalar ve kişilerin yerleşimi arasındaki 6 metrelik mesafe kuralının uygulanmaya başladığı ofisler var.

Bu 6 metre kuralı, sadece masalar için değil ofis içindeki haraket alanı ve yollar için de kullanılıyor. Çalışanlar masalarından kalktıklarında tuvalete, ya da kafeteryaya ya da asansöre gitmek istediklerinde; bu kurala uygun konmuş işaretleri takip ediyorlar. Saat yönünde ve tek yönlü akışta harekete ek olarak teknolojinin devreye girdiği yer ise; ofiste hareketin olduğu her yer. Şirketlerin pandemi sonrasındaki yeni hayatlarında ofislerinde çalışanlarının sağlığı için temassız teknoloji paketlerine yatırım yapmaya başlayacağı günlerdeyiz.

Peki bu temassız teknoloji paketlerinde neler var:

  • Ofis, tuvalet, asansör farketmez her türlü kapının açılıp kapatılması için geliştirilen uygulamalar. Bazen cep telefonu uygulaması, bazen el hareketi bazen de beden dilimiz anahtar görevi görecek.
  • Ofis kapıları hareket sensörleri ve yüz tanıma kullanılarak otomatik olarak açılacak.
  • Kahve ve yemek çalışanın masasına servis edilecek.
  • Bu servislerle binaya elle dokunmanın önüne geçilecek.
  • Paketlerdeki servislerin bir diğeri de çalışanlara sosyal mesafeyi hatırlatmak.  Çalışanların hareketleri cep telefonlarından izlenebiliyor ve 6 metre kuralı ihlal edildiğinde çalışanlara bildirim gidiyor. İnsan temasının da en aza indirilmesi hedefleniyor. 

Filtrelenmiş havanın tek seçenek olduğu yerlerde, üst düzey teknolojisi olan ofis iklim kontrol sistemleri için  de patlama zamanı olabilir. Çin’in kötü hava kalitesini düşündüğümüzde, pandemi sonrası üzerinde en çok durulan konulardan biri de bu. 

Pandemi sonrası ofislerin geleceğinde şirketlerin yeni teknolojik formasyonundan daha önemli bir konu var ki o da yeni çalışma kültürü. Dijital dünyanın izininden giden pek çok şirket kapalı ofislerini açık ofislere dönüştürmek, ortak çalışma alanları açmak konusunda çok ödev çalışmıştı; şimdi de tam tersini konuşuyoruz mesafeleri açmayı. Bu mesafeler işi, iş geliştirmeyi, işbirliğini, iletişimi uzaklaştırmayacak; yakın ve mesafeli nasıl olunacak bunların üzerinde düşünmemiz gerek.